The Epic Burger Project #17. Spicy wasabi zalmburger

Zalmburger met avocado en wasabi

Allereerst allemaal: happy New year! Heb jij nog voornemens? Normaal doe ik daar niet zo aan, maar januari is wel de maand bij uitstek om te starten met gezond doen, minder chocolade en meer sporten. 

Dit was gister mijn laatste avondmaal voor ik vandaag, 3 januari, met mijn tweede detox start. Alweer 1,5 jaar geleden deed ik voor het eerst een detox. In de zomer van 2014 volgde ik een 28-daagse detox volgens de principes van dit detoxboek. Ik zag er enorm tegenop – en de eerste week was behoorlijk zwaar – maar uiteindelijk viel het reuze mee.

Het idee van een detox is je lichaam ontgiften door te eten wat makkelijk verteerbaar is voor je lichaam, waardoor je meer energie overhoudt voor andere dingen. Het belangrijkst was dat ik ook echt verschil merkte: ik kreeg meer energie, sliep goed, zat strakker in mijn vel en mijn huid zag er beter uit.

Ook dit keer ga ik weer de regels van detoxcoach Jacqueline van Lieshout volgen. Als je nu trouwens denkt “uhhhh, detox?!” lees dan hier eerst even mijn artikel over wat een detox precies inhoudt en wat je wel en niet mag eten. 

Sinds ik terug ben van mijn reis heb ik me al meerdere malen voorgenomen om een datum te prikken voor een nieuwe detox, maar telkens valt er wel weer een excuus te bedenken vooral niet aan een detox te beginnen. Feestjes, verjaardagen, etentjes, borrels, koud weer. Noem maar op.

Toen Ianna laatst vertelde dat zij ook wilde starten met een detox hebben we besloten samen te beginnen in januari. Zo kunnen we elkaar mooi mentaal steunen als we het zwaar krijgen en cravings hebben naar chocolade, koffie en kaas. Het moeilijkst aan een detox is dat het gewoonweg niet gezellig is. Op feestjes zit je aan de spa en uiteten is ook altijd onhandig. Daarom is het een stuk leuker om een detox met iemand “samen” te doen.

Vandaag is het dus zo ver: 28 dagen geen gluten, geen suikers, geen vlees, geen koemelk, geen alcohol, geen cafeïne en geen e-nummers. Toen ik dit voor het eerst hoorde, leek het mij niet haalbaar, maar het valt reuze mee ben ik achter gekomen. In dit artikel heb ik vorige keer uitgebreid op een rijtje gezet wat je allemaal nog wel mag eten.

Mijn grootste bezwaar aan een detox is dat anderen zich toch wel een beetje moeten aanpassen aan jouw eetwensen. Puur omdat je bepaalde dingen niet meer wilt eten en niet omdat je het door bijvoorbeeld een allergie niet meer kan eten. Tijdens mijn vorige detox vond ik het altijd lastig als ik met anderen ging eten dat zij dan meer moeite moesten doen. Máár, gelukkig is mijn omgeving heel supportive en dit jaar doen zelfs een aantal vriendinnen mee.

Ik heb me dit keer trouwens wel beter voorbereid. Vorige keer startte ik de dag na mijn verjaardag cold turkey na nog drie stukken chocoladetaart en zonder mijn koffiegebruik af te bouwen. Deze keer ben ik een paar dagen eerder al gestopt met koffie (ik zat weer aan de 4-5 espresso’s per dag). Ter afsluiting heb ik gisteravond wel nog even mijn favoriete wijn in de wijnbar gedronken mét kaasplankje natuurlijk, want dat ga ik ook enorm missen.

Mijn laatste avondmaal

Gister heb ik dus mijn laatste avondmaal gehad: deze zalmburger met avocado en wasabimayonaise mét friet. De dag ervoor – op nieuwjaarsdag – heb ik ook al aan de burgers met friet gezeten, dus ik kan wel weer even 28 dagen vooruit.

Voor vandaag heb ik al een eetschema gemaakt. Ik start met een glas heet water met citroen en een bietensapje en vervolgens als ontbijt havermout met blauwe bessen, rozijnen en kokos. Voor lunch een salade met geitenkaas en ’s avonds een stukje zalm met een enorme berg groenten. Daar moet ik de dag wel mee doorkomen. En mocht het nou echt niet lukken, dan heb ik altijd wat rijstwafels op voorraad.

Nou. Daar gaan we dan. 28 dagen detoxen!

Let’s go!

Meer lezen over detoxen?

Vind je het leuk om er meer over te lezen, kijk dan eens hier voor de artikelen over mijn eerdere detox, alle voorbereidingen, een lijst met wat je juist wel mag eten en de eetdagboeken. Ben je al detox readyDetoxproof recepten vind je hier.

Zalmburger met avocado en wasabi

Deze burger kun je ook prima detoxproof maken. Vervang dan de mayonaise door een scheutje olijfolie en de mosterd en wasabi voor een pepertje. Het broodje wordt dan een stuk stevige slablad (of je moet zelf boekweitbroodjes of amandelbroodjes maken).

Zalmburger met avocado & wasabi mayonaise

Ingrediënten voor twee zalmburgers
250 gram zalm
5 el havermout
2 stengels bosui
1/2 el mayonaise
1/2 el mosterd
1 tl wasabi
paar takjes koriander
versgemalen peper en zout

wasabimayonaise
1 el mayonaise
1 tl wasabi
1 tl sojasaus

voor erop
komkommer in plakjes
salade
cress
korianderblaadjes
1/2 avocado

Doe twee derde van de zalm, havermout, de bosui, koriander, mayonaise, mosterd en wasabi in de keukenmachine. Pulseer tot je een grofgehakt mengsel hebt. Snijd de overgehouden zalm in stukjes en meng dit erdoor heen. Breng op smaak met peper en zout.

Maak je handen vochtig en vorm twee burgers van het mengsel. Leg afgedekt met aluminiumfolie ongeveer 15 minuten in de koelkast zodat de zalmburgers wat steviger worden.

Bereid ondertussen de broodjes voor. Snijd de broodjes door midden en besmeer beide kanten met de wasabimayonaise. Snijd de avocado in plakken en verdeel deze over de broodjes. Leg hier de komkommer, tomaat, cress, korianderblaadjes en sla op.

Verhit olie in een koekenpan. Bak de zalmburgers ongeveer 3 minuten aan beide kanten tot deze mooi bruin en gaar is. Leg de zalmburgers op de broodjes en prik er een prikker in.

Lekker met deze zoete aardappelfrietjes of wortelfriet.

Zalmburger met avocado en wasabi