Zelf naanbrood maken (garlic butter naan)

Zelf naanbrood maken recept: garlic butter naan

Vandaag heb ik voor jullie het recept voor zelfgemaakt butter garlic naanbrood! Zelf naanbrood maken is helemaal niet moeilijk. Als je het eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet meer anders.

Zoals met al het brood dat je zelf maakt is het even wat meer geduld, maar zelfgemaakt naanbrood is echt zoveel lekkerder dan de kant-en-klare versie uit de supermarkt.

Het naanbrood eet je natuurlijk bij een Indiase curry. Op de blog vind je een aantal curryrecepten. Je kan voor klassiek gaan met deze te lekkere butter chicken of ga voor vega met mijn favoriete Indiase linzencurry (nog steeds één van de toppers op de blog) of deze tofu tikka masala.

Natuurlijk maken ze de échte naan in een speciale oven, maar die hebben we (hoogstwaarschijnlijk) allemaal niet in huis. Het enige wat je wel nodig hebt voor dit naanbrood recept (naast natuurlijk de ingrediënten) is een gietijzeren koekenpan. Deze verhit je op lekker hoog vuur en zo bak je de broden één voor één. Eerst met deksel en dan de andere kant zonder deksel. Door de hitte krijg je die mooie luchtbellen.

Je kunt het brood met de hand kneden, maar ik deed het – lekker makkelijk – met de deeghaken van mijn Kitchenaid. Dus mocht je een keukenmachine hebben die ook deeg kan kneden, dan kun je dat gebruiken voor het gemak. Anders is het ook prima te doen met de hand (je hoeft niet heel lang te kneden).

Na het bakken doe je de gesmolten roomboter, knoflook en kruiden erover voor de lekkerste garlic butternaan. Ik houd van knoflook, dus gebruikte lekker veel knoflooktenen, maar dit kun je naar smaak doen.

Dan nu het recept! Laat je me weten als je het gemaakt hebt?

Recept zelf naanbrood maken

Zelfgemaakt garlic butter naanbrood

Ingrediënten voor 8-10 naanbroden
50 ml warm water
1 el honing
1 zakje droge gist
175 ml lauwwarme volle melk
200 gram volle Griekse yoghurt (10% vet)
500 gram tarwebloem + eventueel extra als het deeg te kleverig is + extra om aanrecht te bestuiven
2 tl bakpoeder
1 tl baking soda
1/4 tl zout
2-4 tenen knoflook
fijngehakte kruiden, zoals koriander of peterselie

Recept zelf naanbrood maken

  1. Doe het warme water, honing en gist in een kom. Laat 5-10 minuten staan (totdat het mengsel begint te bubbelen).
  2. Voeg de lauwwarme melk, yoghurt, bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe. Kneed het deeg een paar minuten (ongeveer 3-4 minuten) met de deeghaak of met de hand.
  3. Bestrooi met bloem en kneed het deeg met de hand tot een bal. Het deeg moet kleverig zijn, maar je moet het wel kunnen vormen tot een grote bol. Voeg eventueel extra tarwebloem toe als het te kleverig is.
  4. Dek de kom af met een theedoek en laat minimaal 1 uur rijzen op een warme plek (of een nacht in de koelkast als je het niet gelijk gebruikt). Het deeg moet ongeveer 1,5-2 keer zo groot worden. Als je geen warme plek hebt in huis, kan je de oven op een heel lage temperatuur zetten en het daar laten rijzen.
  5. Verdeel het deeg in 8-10 gelijken bollen.
  6. Bestrooi het aanrecht met bloem. Rol elke bol met een deegroller uit tot een ovaal.
  7. Verhit een gietijzeren pan op het vuur (die moet echt gloeiend heet zijn). Doe een paar druppels olijfolie in de pan en smeer de pan hier voorzichtig mee in (met keukenpapier of een kwastje, maar pas op want de pan is heet).
  8. Besmeer beide kanten van de naan voordat je ‘m gaat bakken met de gesmolten boter. Doe de naan in de hete pan, doe hier gelijk een deksel op en bak 1 minuut tot er luchtbellen ontstaan. Draai het naanbrood om en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant tot er geroosterde plekken ontstaan op de naan.
  9. Doe de naan in een theedoek (om ze warm te houden) en bak de overige naanbroden één voor één.
  10. Maak vervolgens de knoflook boter. Smelt de boter met de knoflook in een pannetje tot de boter lichtjes bruin kleur en de knoflook goudbruin. Haal van het vuur en voeg de kruiden toe.
  11. Verdeel de knoflookboter met een kwastje over de naanbroden.

De naanbroden zijn het lekkerst als ze vers uit de pan komen, maar je kunt ze ook 2 tot 3 dagen in een afgesloten voorraaddoos bewaren en ze voor gebruik nog even in de oven opwarmen. Als je niet al het deeg in éen keer gebruikt, kun je het in de koelkast bewaren en de volgende dag of dag daarna gebruiken.

Maak de naanbroden bij een van deze Indiase curry’s: butter chicken, linzencurry of tofu tikka masala.

Klik hier voor alle Indiase curry’s op een rijtje.

Zelf naanbrood maken recept: garlic butter naan