Snelle zomerse gazpacho

Snel en zomers gazpacho recept

Op Instagram vroeg ik het afgelopen weekend al even: ben jij team hittegolf of team regen? Geen makkelijke keuze, want het zijn twee uitersten, maar ook ik moet bekennen dat ik net als jullie wel snak naar een flinke regenbui. Uit de poll op stories kwam namelijk een flinke meerderheid die liever gaat voor regen.

Nu past het volgens mij ook wel bij Nederlanders om altijd iets aan te merken op het weer, dus ik wil niet al te veel klagen over de warmte. Er zijn namelijk ook voordelen, zoals een goede reden om extra veel ijsjes te eten of ’s avonds na werk nog een avondduik te nemen.

Om de hitte wat draaglijker te maken, plaatste ik op Instagram stories een mini hitteplan met onder andere deze zomertips: maak een van deze super verfrissende (alcoholvrije) cocktails van Zani, deze ceviche in limoncello van Beaufood, bestel een zomers kettinkjes van Marlous en maak dit gazpacho recept!

Gazpacho kan bijna niet zomerser, dus een perfect recept voor deze dagen. Het recept is ook nog eens heel snel en simpel. Er komt namelijk geen pan aan te pas, dus je huis warmt er ook niet extra van op haha. 

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit zelf gazpacho had gemaakt en dat ik het eigenlijk ook nooit eet (behalve op vakantie in Spanje). Maar het is zelfs nog makkelijker te maken dan je denkt.

Dit gazpacho recept heeft net wat extra spice door de Sriracha en gerookt paprikapoeder. Dat geeft een soort van verdiepende smaak. Echt heel lekker – al zeg ik het zelf.

Snel en zomers gazpacho recept

Dit recept is genoeg voor vier personen als voorgerecht of voor twee personen als hoofdgerecht (eet er dan nog iets van geroosterd brood of bruschetta bij). Ik moet wel eerlijk zeggen dat je na één kom koude soep ook wel genoeg hebt, dus eet er als hoofdgerecht nog lekker iets van brood bij.

Snel en zomers gazpacho recept

Ingrediënten
1 fles tomaten passata
1 paprika
1/2 komkommer
sap van 1 citroen
klein bosje peterselie
1 knoflookteen
1/2 el sriracha
snuf gerookt paprikapoeder
100 ml water
1/2 el azijn
1 el extra vierge olijfolie
versgemalen peper en zout

Gazpacho maken

  1. Snijd de paprika in kleine blokjes (houd 1/4 apart als topping)
  2. Snijd de komkommer in kleine blokjes (houd 1/4 apart als topping)
  3. Snijd de blaadjes van de peterselie (houd 1/4 apart als topping)
  4. Snijd de knoflook fijn
  5. Doe alle ingrediënten in een hoge mengkom van de staafmixer of hoge pan
  6. Pureer met de staafmixer (of in de blender kan het ook)
  7. Proef en breng eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout
  8. Zet de gazpacho tot serveren in de koelkast (het is lekker als hij echt goed koud is)
  9. Verdeel de gazpacho over glazen of kommen
  10. Verdeel de achtergehouden blokjes komkommer, paprika en peterselie over de glazen

Eet smakelijk!

Snel en zomers gazpacho recept