The Epic Burger Project #18. Zwarte bonen burgers met guacamole

Vegan zwarte bonenburger recept met avocado

Vandaag een nieuwe vega burger op de blog én daarnaast wat over blogperikelen. Soms heb ik even een beetje een blogdip. Dan heb ik minder inspiratie, maak ik me druk over dat ik weinig nieuwe recepten online plaats en ga ik mezelf vergelijken met anderen. Er bestaan tegenwoordig namelijk zoveel leuke blogs met zulke mooie foto’s. Dan vind ik het soms niet meer leuk wat ik doe en ga ik twijfelen. Herken jij dit?

Op dit soort momenten probeer ik te bedenken waarom ik blog. Omdat ik graag kook. Omdat ik soms zo enthousiast kan zijn over een recept of plek om te eten. En omdat ik graag mijn lievelingsrecepten en lievelingsplekken met anderen deel. En natuurlijk om al die ontzettend leuke reacties altijd.

Zo kreeg ik laatst van een vader een reactie dat zelfs zijn zoon die hij omschreef als een “meatfreak” mijn bietenburgers kon waarderen. Of alle reacties op mijn worteltaart. En natuurlijk altijd de reacties van mijn meest trouwe fans: mijn vader en mijn opa.

Van de week had ik weer even een blogboost. In juni en juli komen er namelijk weer twee leuke recepten voor Dille & Kamille aan en over 1,5 week mag ik voor mijn blog op citytrip naar Hamburg! 

Goed, vandaag dus eerst burgertijd! Want het feit dat ik niet meer maandelijks een burgers plaats, betekent niet dat ik geen burgers meer eet natuurlijk. Die staan hier nog wel bijna wekelijks op het menu. Eigenlijk wil ik mijn project wel weer oppakken, dus als je nog lekkere burgerrecept aanraders hebt: kom maar door!

Ik heb al een ander recept voor zwarte bonenburgers op de blog staan. Nu wilde ik deze laatst maken, maar voor mijn tafelgenoot moest het een burger worden zonder kaas. Nu ben ik zelf dol op kaas en doe ik het overal door, dus het was best even lastig om een burger te bedenken zonder mijn favoriete ingrediënt. Uiteindelijk is het een burger zonder kaas erin geworden – wel met kaas erover want ik kon het toch niet laten om op die van mijn oude kaassnippers te strooien. Wil je de burger vegan? Dan kun je het ei weglaten en extra olijfolie gebruiken. 

Dan nu het recept. Ik hoop dat jullie hem gaan proberen, want hij is echt héél lekker. Enne eet de burgers met zoete aardappelfriet om het af te maken!

Vegan zwarte bonenburger recept met avocado

Zwarte bonenburgers met guacamole & oude kaas snippers

 

Ingrediënten voor 3 zwarte bonenburgers
1 blik biologische zwarte bonen (400 gram)
1 el olijfolie
1 middelgrote rode ui, fijngesneden
1 groene peper met zaadjes, fijngesneden
1/2 bosje koriander, steeltjes en blaadjes
1 knoflookteen, fijngesneden
1/2 tl gemalen komijnzaad
1/2 tl gerookt paprikapoeder
1 ei
30 gram havermout (2 flinke eetlepels)
versgemalen peper en zeezout

voor de guacamole
1 grote rijpe avocado
4 tomaatjes, in stukjes
1 kleine ui, gesnipperd
scheutje limoensap
versgemalen peper en zeezout

toppings naar keuze
dikke plakken zuurdesembrood (of ander brood)
mayonaise
oude kaassnippers
tomaat
komkommer
tuinkers

Recept zwarte bonenburgers
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de zwarte bonen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken.

Verdeel de uitgelekte zwarte bonen over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven totdat ze open barsten en knapperig worden. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Haal het rooster uit de oven en laat de bonen een beetje afkoelen.

Doe de geroosterde zwarte bonen, groene peper, ui, knoflook, olijfolie, verse kruiden, komijnzaad en paprikapoeder in de keukenmachine en meng door elkaar. Maal het niet helemaal fijn, want het zwarte bonenmengsel mag nog wel wat structuur houden. Doe het bonenmengsel in een kom. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Als je geen keukenmachine hebt, snijd alle ingrediënten voor de burgers dan heel fijn en meng door elkaar in een kom.

Kluts het ei bij het bonenmengsel samen met de havermout. Meng alles door elkaar. Is het bonenmengsel te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Als het niet blijft plakken voeg je nog wat olijfolie toe. Laat een half uurtje staan zodat het mengsel wat steviger wordt.

Snijd ondertussen alle groenten in plakjes.

Vorm mooie bonenburgers van het bonenmengsel. Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie. Bak de burgers ongeveer 5 minuten per kant bruin en krokant.

Maak ondertussen de guacamole. Prak de avocado fijn en meng de tomaten, ui, pepertje erdoor. Breng op smaak met limoensap en peper en zout.

Snijd vervolgens het brood in plakken en rooster ze even in de grill of broodrooster. Besmeer het brood met mayonaise. Beleg met salade, plakjes komkommer, plakjes tomaat en tuinkers. Leg hier de burgers op. Verdeel de guacamole over de burgers en eindig met de andere snede brood.

Eet de zwarte bonenburgers met zoete aardappelfriet en een salade. Smakelijk!

Vegan zwarte bonenburger recept met avocado