Epic Burger Project #7. Zwarte bonenburgers met maïs, olijven & feta

Zwarte bonenburger met maïs, rode peper en feta

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ik ben vorige maand gewoon helemaal mijn Epic Burger Project vergeten. Zelfs tijdens mijn detox heb ik nog een epic detox burger gegeten, maar in juli is het er totaal bij ingeschoten.

Hoe kan ik als doorgewinterd burgerliefhebber nou vergeten om burgers te eten? Ik heb ze natuurlijk wel volop gegeten, maar niet zelf gemaakt. Schandalig toch! Dus vandaag – om het goed te maken – ben ik terug met een wel heel epische burger: een zwarte bonenburger met maïs, olijven, feta, rode peper en koriander.

Misschien komt het door de vakantie, doordat mijn blog op een wat lager pitje stond vanwege al het mooie weer, doordat ik in Noorwegen was en Kopenhagen bezocht of doordat ik voornamelijk burgers buiten de deur heb gegeten bij mijn favoriete burgerrestaurantjes. Hoe dan ook. Er is eigenlijk geen geldig excuus voor het niet zelf maken van burgers.

Vandaag maak ik het daarom helemaal goed met deze zwarte bonenburger.

Echt. Deze zwarte bonenburgers zijn zó lekker. Ik heb er zelfs twee op, terwijl ik me nog zo had voorgenomen er één te eten. Ik had er zelfs wel drie kunnen eten, maar zoveel burgers hadden we niet met z’n tweeën.

In ieder geval; het is weer epic burger time.

Al lange tijd wilde ik eens een burger maken van zwarte bonen. Toen ik gister zin had in zwarte bonen moest het wel een burger worden.

Voor mijn burgerproject kun je ook burgerideeën insturen. Zo stuurde Hedwig mij een hele tijd geleden (ergens toen het nog niet eens lente was) een receptidee op van haar lievelingsburger: een zwarte bonenburger. Zij maakt haar bonenburgers basic met knoflook, eieren, paneermeel en ui met als topping augurk, tomaat, knoflooksaus en komkommer.

Ik houd van heel veel toppings en heel veel vullingen. Als ik aan zwarte bonen denk, denk ik aan maïs, rode pepers en avocado. Eigenlijk denk ik dan gewoon aan Mexicaans eten met taco’s en heel veel guacamole. Dus deed ik er maïs door en feta en olijven en koriander, want oh boy ik houd echt enorm van koriander. Vroeger vond ik het naar zeepsop smaken, maar tegenwoordig kan ik niet genoeg krijgen van koriander.

In Australië drie jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met veggieburgers en misschien vind ik ze nog wel lekkerder dan burgers van vlees. Daar krijg je ze ook met uiteenlopende toppings en vullingen.

Geïnspireerd op Australië maakte ik gedurende mijn Epic Burger Project een kikkererwtenburger Aussie style, deze leftover risottoburger met walnoot havermoutcrunch, deze inmiddels befaamde bietenburger met feta en mango (hij haalde het zelfs op de menukaart van een restaurant), een portobelloburger en een burger van quinoa.

Een burger gemaakt van zwarte bonen ontbrak nog in dit rijtje. Tot vandaag.

Ooit heb ik gelezen dat als je burgers wilt maken van bonen of erwten het handig is om ze eerste te de-hydrateren in de oven zodat het geen papperig geheel wordt. Door er feta en wat olijfolie aan toe te voegen wordt het toch smeuïg. De combinatie van bonen, maïs, feta en olijven is echt ontzettend lekker. Zeker met de koriander, maar als je koriander nou echt naar zeep vindt smaken kun je ook basilicum of peterselie nemen.

Dus, allemaal: maak deze zwarte bonenburgers!

Haal goed brood en snijd het in dikke plakken. Beleg de burgers met alle soorten toppings die je lekker vindt. Mijn favorieten zijn feta, avocado, tomaat, komkommer, rode peper, bosui, salade en cress.

En goed nieuws: zonder brood zijn deze zwarte bonenburgers met maïs en feta ook nog eens detoxproof. Glutenvrij (als je glutenvrije havermout gebruikt tenminste), koemelkvrij en suikervrij. Voor een gezonde variant eet je ze op een “broodje van salade”, net zoals met deze garnalenburger.

Hier is hij dan: nummer 7!

Als het allemaal lukt komt er deze maand nog een epic burger #8 aan. Dan loop ik weer op schema. Mocht je nog epische burger ideeën hebben, dan kun je deze altijd insturen naar info@yellowlemontreeblog.com

Zwarte bonenburger met maïs, rode peper en feta

Wil je de burgers van te voren maken? Vorm dan nog geen burgers van het bonenmengsel maar bewaar het mengsel goed afgesloten maximaal twee dagen in de koelkast. Je kunt de burgers ook ongebakken invriezen. Vorm dan burgers van het mengsel en leg ze op een bakpapier in de vriezer. Haal ze na ongeveer één uur uit de vriezer en knip rondjes van het bakpapier om de bevroren burgers heen. Stapel de burgers met bakpapier ertussen op elkaar, doe ze in een diepvriesbak of diepvrieszak en leg weer terug in de vriezer. In de vriezer kun je ze drie maanden bewaren. Laat de burgers één uur op kamertemperatuur komen voordat je ze bakt.

Zwarte bonenburgers met maïs, rode peper, feta en olijven

ingrediënten voor ongeveer 3-4 zwarte bonenburgers

1 blik biologische zwarte bonen (400 gram)
1 klein blikje biologische maïs (150 gram), uitgelekt
2 el olijfolie
1 middelgrote rode ui, fijngesneden
1 rode peper met zaadjes, fijngesneden (houd wat achter als topping)
1 bosui, fijngesneden (houd wat achter als topping)
10 groene olijven, zonder pit
1/2 bosje koriander, steeltjes en blaadjes fijngesneden
1 knoflookteen, fijngesneden
1 tl gemalen komijnzaad
50 gram feta (de rest van het stuk feta gebruik je om de broodjes mee te besmeren)
1/2 ei
50 gram havermout
versgemalen peper en zeezout

toppings naar keuze
dikke plakken goed brood
feta van goede kwaliteit
tomaten
komkommer
avocado
rucola of veldsla
rode peper in ringetjes
bosui in ringetjes
kiemen of cress

Zo maak je de zwarte bonenburgers
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de zwarte bonen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken.

Verdeel de uitgelekte zwarte bonen over bakpapier en zet ze in de oven totdat ze open barsten en knapperig worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Haal het rooster uit de oven en laat de bonen een beetje afkoelen. Laat de oven aan staan.

Doe de geroosterde zwarte bonen, maïs, rode ui, bosui, knoflook, olijfolie, rode peper, olijven, verse kruiden en komijnzaad in de keukenmachine en meng door elkaar. Het bonenmengsel mag nog wel wat structuur houden. Doe het bonenmengsel in een kom. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Als je geen keukenmachine hebt, snijd alle ingrediënten voor de burgers dan heel fijn en meng door elkaar in een kom.

Kluts het ei en doe de helft bij het bonenmengsel samen met de havermout en feta. Meng alles door elkaar. Is het bonenmengsel te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Als het niet blijft plakken voeg je nog wat ei doe. Laat een half uurtje staan zodat het mengsel wat steviger wordt.

Snijd ondertussen alle groenten in plakjes.

Vorm mooie bonenburgers van het bonenmengsel. Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie. Bak de burgers een paar minuten per kant bruin en krokant. Leg ze op een bakpapier in de oven en bak nog ongeveer 10-15 minuten.

Snijd ondertussen het brood in plakken en rooster ze even in de grill of broodrooster. Besmeer de onderkant met feta. Beleg met salade, plakjes komkommer, plakjes tomaat, avocado schijfjes. Leg hier de burgers op en eindig met cress.

Zwarte bonenburger met maïs, rode peper en feta