Detox proof: zwarte rijst veggie sushi bowl

Detox proof black rice sushi veggie bowl | Yellow lemon tree

Wow. Wat een ontzettend leuke reacties op mijn vorige blogpost. Het ging over detoxen, het hoe, wat en waarom achter mijn detox en mijn voorbereidingen en aanpak. Door al die enthousiaste, bemoedigende en ook vele (een recordaantal ooit) reacties heb ik een enorme boost gekregen om te beginnen met detoxen en om de 28 dagen vol te gaan maken. Echt, allemaal bedankt daarvoor.

Nu zou ik bijna morgen al willen beginnen, maar eerst maar eens mijn verjaardag. Een verjaardag zonder taart is ook wat sneu.

4 weken, 28 dagen, 1680 uren, 100,800 minuten, 6.048.000 seconden (beginnen jullie vast met tellen?). Opzich best lang als je het zo bekijkt, maar toch ga ik er aan.

In mijn vorige post vroeg ik om jullie vergif. Wat is het aller, aller, allermoeilijkst om te laten staan? Brood? Dikke plakken beleg? Wijn? Brie? Koffie? Chips? Cola? Cheesecake? Brownies? Chocolade? Nog meer brood, wijn en kaas?

Fijn om te merken was dat bijna iedereen zich herkende in het uitstellen. Het moment dat het nooit uitkomt, maar dan ook echt nooit uitkomt. Oftewel, er bestaat gewoonweg geen goed moment om te starten met een detox, er is altijd wel weer een excuus om niet te starten. Op een gegeven moment moet je de knoop doorhakken – natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan – en een datum afspreken met jezelf. Het is mij ook gelukt en ik kan je zeggen dat het werkt.

Het handige aan het hebben van een blog is dat het nu zwart op wit staat. Als ik het detoxen alleen met mezelf zou afspreken, zou ik gemakkelijker cheaten. Immers, niemand weet of je je er wel of niet aan houdt. Toch? Alleen je eigen karma, maar die kun je ook voor de gek houden.

Mijn voornemen is het wekelijks geven van een detox update, noemen waar ik tegenaan loop of wat juist mee valt. Dit is voor mij ook een soort stok achter de deur om het vol te houden. Ik wil natuurlijk niet in mijn detox eetdagboek een stuk brie hebben staan of een espresso, dat snap je wel.

Om het allemaal wat gemakkelijker te maken – samen iets doen is altijd makkelijker dan in je eentje – mocht ik het detox boek In 28 dagen van Gifbelt naar Tempel van detoxcoach Jacqueline van Lieshout weggeven. Aan de hoeveelheid reacties was duidelijk te merken dat detoxen speelt. Detoxen is hot. Gezien de overvloed aan reacties – en het is natuurlijk jammer om maar één iemand blij te maken – maak ik vandaag als kleine verrassing drie lezers blij.

Omdat er zoveel reacties kwamen, mag ik namelijk alle drie de boeken – in plaats van één – van Jacqueline weggeven. Dus één keer het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel, éénmaal het Tempelkookboek en een keer het boek Van gifbelt naar tempel kinderen.

De detox boeken op een rijtje

In 28 dagen van gifbelt naar tempel
Het boek van Jacqueline is echt een aanrader voor de detox-leek zoals ik. Het is super overzichtelijk, geeft eerst een uitgebreide toelichting over het wat en waarom van detoxen en er staan handige tips en recepten in om in 28 dagen je lichaam te ontgiften. Ook geeft het boek advies over hoe verder na een detox. Sinds gister is er ook een mid price versie voor € 15 beschikbaar. Dit boek kun je hier bestellen en is met één dag in huis, zodat we zondag samen kunnen starten. 

Het Tempelkookboek
Het Tempelkookboek is het vervolg op In 28 dagen van gifbelt naar tempel. In het Tempelkookboek vind je 40 recepten die perfect passen bij boek nummer één. Wat ook leuk is aan dit boek is dat er naast recepten voor de lunch, tussendoortjes en het avondeten, ook tips en trics in staan om de detox principes te blijven volhouden. Ook als je de detox niet hebt gevolgd, is het een leuk kookboek met lekkere recepten van pure ingrediënten.

Van gifbelt naar tempel kinderen
In Van gifbelt naar tempel kinderen staan tips over gezonde voeding voor kinderen. Daarnaast wordt uitgebreid uitgelegd wat gezonde voeding is en welke producten je kunt kiezen. Leuk aan dit boek is dat het rekening houdt met drukke agenda’s en ook praktische haalbaarheid. Zo staan er tips voor traktaties op feestjes en wat je kunt eten op vakantie. Het boek staat ook vol met handige ingrediëntenlijstjes.

Om jullie niet langer in spanning te houden. Tadadadamdadam.

De winnaars van de detox-je-mee-giveaway zijn…

SUZANNE – In 28 dagen van gifbelt naar tempel

HANNELORE – het Tempelkookboek

AFKE – Van gifbelt naar tempel kinderen. De winnaar van het kinderboek heb ik niet random gekozen, aangezien niet iedereen kinderen heeft. Afke gaf specifiek aan dat ze het met twee kleine kinderen lastig vond.

Suzanne, Hannelore en Afke: gefeliciteerd! Ik zal even contact opnemen voor het adres, zodat het boek zo snel mogelijk jullie kant op komt. Leuk als we aanstaande zondag 8 juni samen van start kunnen gaan.

Voor iedereen die helaas niet in de prijzen is gevallen, heb ik goed nieuws. Het boek In 28 dagen van gifbelt naar tempel is gister verschenen in een mid price editie. Deze editie kost 15 € in plaats van 22,95 €. Wil je samen met mij starten met detoxen op 8 juni? Het boek is onder andere hier te bestellen, dan heb je het morgen in huis!

Pretox: een kleine update

Met mijn pretox week gaat het wat minder. Dat wordt aankomende zondag gewoon cold turkey van start. Zo is koffie afbouwen op de maandagochtend toch wat zwaarder dan ik dacht (wel probeer ik overdag geen koffie en zwarte thee meer te drinken en ’s avonds na het eten ook zo min mogelijk), zit mijn verjaardag eraan te komen inclusief enorme verjaardagstaart en staan er nog twee etentjes op de planning. Wel eet ik deze week zo goed als geen brood meer, heb ik de kwark tussen de middag afgezworen en bestaat mijn lunch voornamelijk uit salades.

Zijn jullie al bezig met een pretox?

Afgelopen weekend had ik wel een goede pretox-dag. Een van mijn lievelingsrecepten van de afgelopen tijd is deze ontzettend luie sushi bowl (als je van sushi houdt, maar het rollen een gedoe vindt, dan is dit echt dé uitvinding). Het is een van mijn favoriete recepten, omdat het zo makkelijk is en je er eindeloos mee kunt variëren.

Een maand lang geen sushibowl eten kan natuurlijk niet.

Vandaar dat ik besloot om mijn sushibowl detoxproof te maken. De sushirijst is vervangen door zwarte rijst en de sojasaus, wasabi en vooral de wasabimayonaise bleven keurig dicht. Aangezien vis op de dit-mag-je-eten-tijdens-de-detox-lijst staat, hoef je die niet persé te vervangen. Het leek mij leuk om eens een veggie sushi bowl te maken, dus ik gooide mijn sushibowl vol met paddenstoelen, edamame boontjes, radijsjes, komkommer, een avocado en lekker veel sesamzaadjes.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik de sojasaus en wasabimayonaise wel wat miste, maar daar kom je ook wel weer overheen. De sojasaus zou je eventueel kunnen vervangen door tamari (glutenvrij sojasaus).

Yes mijn favoriete recept, maar dan detox proof: zwarte rijst veggie sushi bowl. Dit wordt dan ook gelijk het nieuwe recept van de maand.

Mocht je al deze detox voorbereidingen gemist hebben, dan kun je ze hier teruglezen.

Detox proof black rice sushi veggie bowl | Yellow lemon tree

Zwarte kleefrijst

Zwarte kleef rijst, ook wel zilvervlieskleefrijst genoemd, is eigenlijk hetzelfde als witte kleefrijst, maar dan nog met vliesje. De rijst is wit, het vliesje is zwart (bijna paarsig). De rijst heeft een nootachtige smaak en kleeft niet zo als je zou verwachten van kleefrijst. Tijdens het koken wordt het water dieppaars (en als je iets erbij doet, wordt dus ook paars).

Zwarte rijst is verkrijgbaar bij de Toko of biologische winkel. Je kan natuurlijk ook andere rijst nemen. Detox proof rijstsoorten zijn bruine rijst, wilde rijst en zilvervliesrijst (met ronde korrel is tegen alle verwachtingen in erg lekker). Deze doen het ook goed in een sushi bowl. Natuurlijk kun je ook gewone rijst of sushirijst nemen als je niet aan detoxen bent. Of maak mijn andere niet-zo-detox-verantwoorde-sushi-bowl.

Detox proof black rice veggie sushi bowl


voor twee sushi bowls
100 gram zwarte kleefrijst (verkrijgbaar bij de Toko of biologische winkel)
1 el bruine rijst azijn (zonder detox kun je sushi rijstazijn nemen)
150 gram shiitake paddenstoelen
1 sjalotje
1 avocado
150 gram edamame boontjes (uit de diepvries, verkrijgbaar bij de Toko)
half bosje radijsjes
halve komkommer
1 stengel bosui
1 norivel (zeewier)
beetje sesamolie + olijfolie om in te bakken
sesamzaad
versgemalen peper
versgemalen Himalaya zout
voor erover: tamari (glutenvrije sojasaus)

eventueel extra toppings: omelet in reepjes, zeewiersalade, groene aspergetips

De zwarte rijst moet 45-60 minuten koken, dus begin hiermee. Je kan de rijst ook een nacht van te voren laten weken, dat verkort de kooktijd en geeft een nog zachtere rijst.

Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook met wat versgemalen zout. Gebruik voor 1 kopje rijst 1,5 kopje water.

Spoel de rijst goed af in een vergiet onder stromend water. Doe de rijst in de pan als het water kookt. Laat 45-60 minuten zachtjes koken tot de rijst het water heeft opgenomen. Voeg eventueel nog wat extra water toe als de rijst nog niet gaar is. Giet af en laat even staan in de pan. Laat de rijst afkoelen. Roer de rijstazijn erdoor en breng op smaak met versgemalen zout.

Zet een kleine pan op het vuur en breng wat water aan de kook. Doe de edamame boontjes erbij en kook een paar minuten. Giet af en spoel af onder koud water. Doe de edamame boontjes in een kom en zet apart.

Snijd de shiitake paddenstoelen door midden en snipper het sjalotje. Verhit een klein beetje sesamolie met wat olijfolie in een pan op hoog vuur en bak de sjalot een paar minuten. Voeg de shiitake toe en bak een paar minuten mee.

Snijd ondertussen de radijsjes, komkommer, bosui en avocado in leuke stukken en doe alles in aparte bakjes.

Serveer de rijst in grote kommen en zet alle bakjes met groenten op tafel. Zo kan iedereen ter plekke zijn eigen sushi bowl samenstellen.

Geen detox? Maak dan ook eens mijn andere makkelijke recept voor sushi bowl met sushirijst, vis, sojasaus en wasabimayonaise.

Detox proof black rice sushi veggie bowl | Yellow lemon tree