Fika Recept: Zweedse kardemombroodjes (kardemummabullar)

Zweedse kardemombroodjes (kardamummabullar) - Zweedse Fika

Deze Zweedse kardemombroodjes worden ook wel kardemummabullar genoemd. Ze lijken op de typische kanelbullar, maar dan gevuld met kardemom. Kardemummabullar, kardemombullar of gewoon kardemombroodjes. Hoe je het ook went of keert, ze zijn super lekker en héél leuk om zelf te maken.

Dit kardemombroodjes recept is makkelijk om te maken, zeker als je even de voorbeeldvideo’s bekijkt die ik beneden als tip geef. Heb jij wel eens kardemombroodjes gemaakt?

Deze blog staat in het teken van Fika. Heb jij wel eens van Fika gehoord? Fika is een Zweeds begrip en staat voor “koffie met lekkers”. Je kunt het zelfs als werkwoord gebruiken – Fikaen – oftewel bijpraten met vrienden onder genot van een kop koffie en wat lekkers erbij. Dat lekkers kan van alles zijn, zoals typische Zweedse kaneelbroodjes (kannelbullar), Zweedse notenkoekjes of chocobollen.

Tot een paar jaar geleden had ik zelf een heel ander idee bij de Zweedse Fika. Tijdens een stedentrip naar Stockholm met vriendinnen hadden we in het reisboekje gelezen dat we echt een “typisch Zweedse fika” moesten proberen. We dachten toen dat fika een traditionele Zweedse lekkernij was, dus bij verschillende koffietentjes gingen we op zoek naar “fika” op de kaart. We hebben het zelfs een aantal keer gevraagd of ze “fika” serveerden, maar dan werden we raar aangekeken haha. Uiteindelijk gingen we zonder fika gevonden te hebben naar huis.

Jaren later kwam ik er dus achter dat fika niet een Zweeds gebakje is, maar echt een begrip in de Zweedse koffiecultuur. Extra leuk dat Nespresso voor de najaarsperiode een limited edition collectie heeft gelanceerd gebaseerd op Fika. Deze collectie is gemaakt in samenwerking met de Deense ontwerper Louise Campbell. De koffies zijn qua design en smaak geïnspireerd op het leven in Scandinavië. Hierbij staan ‘Hygge’ en ‘Fika’ centraal, oftewel de tijd nemen voor een kop koffie samen met mensen die je lief hebt.

Dat de ontwerpster uit Denemarken komt, is meteen duidelijk te zien aan de kleurtjes en prints. Ik vind de capsules en koffiekopjes er echt heel tof uit zien (bijna om op te eten ;-)). De drie nieuwe koffies bestaan uit één lungo en twee espresso’s: de Nordic Black, de Nordic Almond Flavoured Cake en de Nordic Cloudberry.

Zweedse fika recept

Voor mijn eigen fika, wilde ik echt een typisch Zweeds bakrecept maken. Ik twijfelde tussen de welbekende kaneelbollen en deze kardemombroodjes. In het Zweedse heten ze “kardemummabullar” (wat ik echt een hele schattige naam vind). De kardemombroodjes vond ik nog nét wat specialer, dus die zijn het geworden. In de recepten die ik ter inspiratie heb gebruikt, zien de broodjes er echt prachtig gevlochten uit. Ik heb dus eerst wat tutorials gekeken, voordat ik aan de slag ben gegaan met het deeg (dit is aan te raden). Het deeg helemaal zelf kneden en laten rijzen, geeft zoveel voldoening, dus dat was een fijne zaterdagavond-activiteit.

Samen met mijn zusje en vriend hield ik afgelopen zondag een fika. Het was lekker koud buiten, met een winters zonnetje en binnen lekker de verwarming aan. De avond ervoor had ik kardemombroodjes gemaakt, waardoor het huis nog heerlijk naar kardemom en kaneel rook. Bij de kardemombroodjes zette ik de Nordic Black lungo voor mijn vriend en mijzelf en een cappuccino met de Nordic Almond Flavoured Cake voor mijn zusje.

De smaak van Nordic Almond Flavoured Cake is geïnspireerd op de “Kvæfjordkake”, die ze in Noorwegen ook wel de “lekkerste taart ter wereld” noemen. De koffie is een combi van biscuit, vanillepudding, slagroom, amandel en merengue. Als je van koffie met een smaakje houdt, dan is het een aanrader – zeker zo met de feestdagen in aantocht.

Tot zo ver de fika. Dan nu over naar het recept voor deze Zweedse kardemombroodjes. De kardemombroodjes lijken op kaneelbroodjes, maar dan met kardemom. De broodjes smaken een beetje zoals een kaneelbolus. Het deeg wordt echt super lekker smeuïg door de kaneel-suiker-boterlaag die je tussen de laagjes van het deeg maakt.

Deze kardemombroodjes zijn totaal niet gezond, maar wel héél erg lekker, verslavend én ontspannen om te maken. Genoeg reden om ze gauw eens te maken dus.

Het recept voor deze Zweedse kardemombroodjes is geïnspireerd op dit en dit recept.

Zweedse kardemombroodjes (kardamummabullar) - Zweedse Fika

Het mooist is als je ze daarna bestrooid met witte suikerparels, maar deze verkochten ze niet bij mijn supermarkt. Ik heb dus kaneelsuikerparels gebruikt én de broodjes voor het oog bestrooid met kokosrasp.

Je kunt de kardemombroodjes een paar dagen bewaren in een afgesloten koektrommel.

Zweedse kardemombroodjes (kardemummabullar)

Ingrediënten voor 14 kardemombroodjes
voor het deeg
250 ml melk
1 zakje gedroogde gist
60 gram bruine basterdsuiker
420 gram tarwebloem
1 tl gemalen kardemom
1/4 tl zout
75 gram zachte roomboter (op kamertemperatuur)

voor de vulling
60 gram zachte roombomer (op kamertemperatuur)
30 gram bruine basterdsuiker
1 1/2 tl gemalen kardemom
1/2 tl kaneel

voor de topping
25 gram bruine basterdsuiker
25 milliliter water
1 tl gemalen kardemom
(kaneel)suikerparels

Extra nodig: vijzel

Zweedse kardemombroodjes (kardamummabullar) - Zweedse FikaZweedse kardemombroodjes (kardamummabullar) - Zweedse Fika

Zweedse Kardemombroodjes maken

De groene kardemom peulen moet je eerst kneuzen, zodat je de schil los kunt maken en je de zaadjes overhoudt. De kardemomzaadjes maal je vervolgens fijn in de vijzel. Als je geen vijzel hebt, kun je gemalen kardemom nemen. Voor dit recept kun je alle kardemom (dus voor het deeg, de vulling en de topping) is één keer malen of per keer. De kardemom laat zich het beste fijn malen als je er wat basterdsuiker bij doet.

Verwarm de melk in een pannetje tot deze lauwwarm is. Roer de gist hier doorheen totdat deze is opgelost. Let op dat je melk niet te heet verwarmt, want dan maak je de gist stuk.

Doe de bloem, basterdsuiker, gemalen kardemom en een snuf zout in een kom. Meng door elkaar. Voeg het melkgistmengsel toe en kneed met je handen, terwijl je de roomboter steeds in blokjes toevoegt. In het begin lijkt het deeg heel nat en kleverig, maar dit hoort, voeg geen extra bloem toe maar blijf kneden tot het deeg een mooie substantie heeft.
Kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten met de hand. Vorm er een bal van. Doe de deegbal terug in de kom en laat afgedekt met een theedoek 1,5 uur rijzen op een warme plek.

In dit schattige filmpje van een Zweeds echtpaar leggen ze goed uit hoe het deeg eruit hoort te zien.

Maak ondertussen de vulling. Meng alle ingrediënten voor de vulling tot een glad mengsel. Dit kan prima met de bolle kant van een lepel.

Rol het deeg uit tot een grote rechthoek. Smeer de vulling over het gehele oppervlakte. Vouw het deeg vanaf de rechterkant tot de helft dubbel en vrouw dan de linkerkant daarover heen. Rol het deeg vervolgens nog wat meer uit. Snijd het deeg in de lengte in repen van ongeveer 1,5-2 cm breed. Snijd vervolgens de repen in de lengte in, maar niet helemaal tot het eind. Rol de twee slierten spiraalsgewijs en rol er een ‘knotje’ van.

Het is een beetje moeilijk uit te leggen, dus kijk vooral even dit filmpje van Frida waarin het rollen, snijden en vouwen goed wordt uitgelegd. Of bekijk de mooie illustraties op deze blog hoe je de kardemombroodjes vormt.

Laat de broodjes op een met bakpapier bekleden bakplaat en laat nog 30 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen de oven op 225 graden. Bak de boordjes in 8-10 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Maak ondertussen de topping. Verwarm het water met de suiker tot dit is opgelost tot een siroop.

Haal de kardemombroodjes uit de oven. Smeer de broodjes direct in met de siroop, zodra ze uit de oven komen. Besprenkel met de (kaneel)suikerkorrels en gemalen kardemom.

Fika ze!

Zweedse kardemombroodjes (kardamummabullar) - Zweedse FikaZweedse kardemombroodjes (kardamummabullar) - Zweedse Fika

Disclaimer: deze blogpost is geschreven in samenwerking met Nespresso Nederland